Helaas wordt de consument veelvuldig bedrogen wanneer ze vlees of vis kopen. Dit geldt overigens niet alleen voor normaal vlees, maar ook wanneer het om halal vlees gaat. Wat je ziet, is dat de prijs die de consument betaald, vele malen hoger is, dan wat het eigenlijk waard is. De voornaamste reden dat er met vlees en ook vis wordt gesjoemeld, heeft er vooral mee te maken dat en economische belangen mee gemoeid gaan. Door de stijgende grondstofprijzen, hebben leveranciers er natuurlijk alle belang bij om een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor het product, terwijl het product in veel mindere mate aanwezig is, dan eigenlijk volgende declaraties het geval zou moeten zijn. Hoe dit in z’n werk gaat, vertellen we je in dit artikel.
Je betaald voor kabeljauw, maar krijgt iets andersBewerkte producten zijn er bij uitstek voor geschikt om mee te sjoemelen. Zo zijn kibbelingen hier een perfect voorbeeld van. Gezien kibbeling is voorzien van een paneerlaag en deze vaak wordt gegeten in combinatie met flink wat saus, is het voor de consument bijna niet te proeven of het om kabeljauw, tong, schol of een goedkope vissoort gaat. Je kunt je dus wel voorstellen welke enorme economische voordelen hiermee gemoeid gaan. Waar de prijzen voor de vissoorten die worden gebruikt vaak wel 70 tot 80 procent lager liggen, dan het product wat op de declaratie staat, kun je je voorstellen dat er enorm veel geld wordt verdient.
Halalvlees
De hoeveelheid in Nederland beschikbare halal producten groeit steeds meer. Toch zien we dat halal vlees lang niet altijd halal is. Halal vlees is namelijk varkensvlees vrij en dat is iets wat door veel onderzoekers niet altijd zo wordt gezien. Wat je namelijk ziet, is dat er regelmatig sporen worden gevonden van onder andere varkensvlees, terwijl het volgens de declaratie om halal rundergehakt zou moeten gaan. Ditzelfde gebeurt overigens ook regelmatig met schapenvlees. De daadwerkelijk omvang van fraude met halal vlees is niet bekend. Toch blijft de NVWA streng toezicht houden en doen ze regelmatig verschillende controles.
Het etiket versus de inhoudWanneer je naar een winkel voor halal kalfsvlees gaat, dan ga je er natuurlijk vanuit dat wat er op het etiket staat, ook daadwerkelijk in de verpakking zit. Toch blijft het lastig om dit te controleren, aangezien dit ontzettend veel geld kost. Verstandig is daarom dus ook voor echt halal vlees naar een halal gecertificeerde slager te gaan en de slager om de hoek die een klein assortiment halal vlees heeft, even links te laten liggen. Dat wil niet zeggen dat wat daar in de schappen ligt niet halal is, maar om het zeker voor het onzekere te nemen, is het raadzaam te kiezen voor een gecertificeerde winkel. Heb je toch het gevoel dat je vlees hebt gekocht wat niet voldoet aan de halal gestelde eisen, dan kun je het best contact opnemen met het NVWA, zodat ze het vlees eventueel voor je kunnen testen. Blijkt dat je gelijk hebt, dan zal de NVWA waarschijnlijk een controle uitvoeren, dus wees je hier ook als consument van bewust.
|